Mari Kalanne

Uutispommi: Seymour Hershin lähde lopulta paljasti Nord Stream-sabotaasin olleen NATO:n oma operaatio

Haluammeko me todella liittyä terroristiorganisaatio NATO:n jäseneksi? Tässä artikkelissa paljastetaan, miten ja miksi NATO järjesti ihan itse Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksen. Käyn tässä kirjoituksessa läpi Nord Stream -kaasuputkien räjäytykseen liittyviä taustoja muutenkin. Kirjotin jo heti putkien räjähtämisen jälkeen muistiin asioita, jotka ainakin viittasivat siihen suuntaa, että Yhdysvallat olisi ihan itse järjestänyt putkien räjäyttämisen. Nyt siihen on tullut vahvistusta. Tuon tässä kirjoituksessa esille tuota taustapohdintaa ja tietoa, mitä olin kerännyt ennen tämän päivän uutispommia. Jäin todellakin suorastaan odottamaan, että jostain tulisi epäilyksilleni vahvistusta. Nyt se tuli – kiitos Seymour Hershin lähteen.

Venäjää ei ole pidetty uhkana edes Suomessa Nord Streamin suhteen

HS:n laaja artikkelissa (16.12.2017) kerrottiin Suomessa toimivasta hyvin salaisesta tiedusteluyksiköstä nimeltä Viestikoekeskus. Artikkelista löytyy myös mielenkiintoista tietoa Nord Stream -kaasuputkesta tiedustelun näkökulmasta. Viestikoekeskus oli alkanut tarkkailla Venäjän uhkaa jo vuonna 2006 ja selvitti sen takia Nord Stream -putken tuottamia mahdollisia turvallisuusuhkia. Suomen tiedustelupalvelun kylmän sodan aikainen historia Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen osalta on salaistakin salaisempaa tietoa. Sen historia sellaisenaan Tikkakoskella päättyi vuonna 2014. Sen jälkeen syntyi Puolustusvoimien tiedustelulaitos, joka toimii pääesikunnan alaisena. Tiedustelulaitoksen pääosat sijaitsevat nykyisin Helsingissä ja Jyväskylässä, mutta laitoksen osia toimii valtakunnallisesti myös muilla paikkakunnilla.

HS:n jutun mukaan Suomen sotilastiedustelu arvioi jo tuolloin vuonna 2006, että 1200 kilometriä pitkään kaasuputkeen ja sen huoltotorneihin olisi ollut mahdollista asentaa erilaisia tiedustelujärjestelmiä. Sotilastiedustelu päätyi lopulta kuitenkin siihen arvioon, ettei yhteistyössä Saksan kanssa rakennettavaan kaasuputkeen olisi ollut mahdotonta asentaa mitään saksalaisten tietämättä. Sotilastiedustelu teki arvioissaan lopulta sellaisen päätelmän, että kaasuputki ei mahdollistanutkaan Venäjän vakoilutoimintaa, vaan että jo putken rakennusvaiheessa mahdollisesti lisääntyikin länsimaiden oma sotilastiedustelu.

Venäjä puolustautui osoittaen sormellaan Bidenin puheita

Jos syyttävä sormi osoittaa Nord Stream -kaasuputken räjäyttämisestä Venäjää, ainakin sillä olisi tässä tapauksessa ollut syy estää putken kautta tapahtuva mahdollinen vakoilutoiminta, jota länsi olisi putken kautta suorittanut, mutta se on kaiken järjen valossa ollut hyvin epätodennäköistä. Venäjän intresseissä on ollut alun alkaenkin taloudellinen hyöty. Miksi Venäjä olisi halunnut tuhota itselleen tuottoisan tulonlähteen? Olisihan se vain voinut pistää putket kiinni Pietarissa. Ei siihen mitään räjäytystä olisi tarvittu.

Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 kaasuputket räjähtivät maanantaina 26.9. 2022. Pari päivää myöhemmin keskiviikkona 28.9.2022 Venäjän Tass-uutistoimiston mukaan Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova huomautti, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli luvannut ”lopettaa” Nord Stream 2 -kaasuputken 7.2.2022 pitämässään puheessa. Kansainvälinen huomio ja keskustelu aiheesta alkoi pääsääntöisesti keskittyä siihen, että kyseessä oli tietoinen sabotaasi-isku, jonka oli aiheuttanut todennäköisimmin Venäjä. Länsimediat rummuttivat kyseessä olleen Venäjän aiheuttama sabotaasi. Eikä sitä kyseenalaistettu, koska olihan Putinista jo onnistuneesti luotu median muokkaama mielikuva mielipuolisesta johtajasta, jolta voi odottaa mitä tahansa. Aivan kuten joltain Iivana Julmalta. Mielikuvat ovat tehokkaita keinoja manipuloimaan ihmismieliä.

Kun otetaan huomioon, että CIA:n salaisten sissijärjestöjen toimintatapoihin on koko kylmän sodan historian aikana kuulunut lavastetut iskut, joissa kommunistit on saatu näyttämään syyllisiltä, niin oliko tämäkään isku siitä toimintatavasta poikkeava? Ei millään tavalla. Suosittelen lukemaan Daniele Ganserin kirjan Naton salaiset armeijat. Siitä selviää Naton ja CIA:n likainen peli koko kylmän sodan ajalta.

Putinin läheinen neuvonantaja Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev vertasi Nord Streamin sabotointia CIA:n tekemiin hyökkäyksiin 1980-luvulla kuten esimerkiksi isku öljyinfrastruktuuriin Nicaraguassa vuonna 1983. Patrušev oli mukana presidentti Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin tapaamisessa Kremlissä 23.10.2018. Presidentti Vladimir Putin on syyttänyt Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia ​​merenalaisten Nord Stream -putkilinjojen räjäyttämisestä, vaikka Washington on hylännyt syytökset. Euroopan unioninkin mukaan infrastruktuurin suurimmat vuodot johtuivat juuri sabotaasista. Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev nimesi nimenomaisesti CIA:n. Patrušev on tuonut esille, että lännellä on historiaa putkistoihin hyökkäyksistä. Venäjä on toistuvasti sanonut, että Washington hyötyy Nord Streamin iskuista. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on sanonut, että Yhdysvallat pystyy nostamaan nesteytetyn maakaasun (LNG) hintoja ja myyntiä Nord Stream -putkilinjojen kaasuvuotojen jälkeen.

Columbian yliopiston professori Jeffrey Sachs sanoi Bloomberg TV-kanavan suorassa lähetyksessä, että uskoo Yhdysvaltain olleen putkien räjäytysten takana. Hän sanoi tietävänsä useita syitä iskuun:

”No, ensinnäkin on suoria tutkatodisteita siitä, että Yhdysvaltojen sotilashelikopterit, jotka tavallisesti sijaitsevat Gdanskissa, kiertävät tämän alueen yllä”, Sachs sanoi. ”Saimme myös USA:n [presidentti Joe Bidenin] uhkauksen aiemmin tänä vuonna, että ”tavalla tai toisella aiomme lopettaa Nord Streamin”. Saimme myös merkittävän lausunnon [USA] ulkoministeriltä [Antony] Blinkeniltä viime perjantaina lehdistötilaisuudessa, jossa hän sanoi, että ”tämä on myös valtava mahdollisuus. ”Se on outo tapa puhua, jos olet huolissasi piratismista elintärkeässä kansainvälisessä infrastruktuurissa.”

Biden 7. helmikuuta seisoessaan Saksan uuden liittokanslerin Olaf Scholzin vieressä totesi Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa, että Yhdysvallat ”lopettaisi” Nord Stream 2 -maakaasuputken, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Putki ei ole vielä toiminnassa, mutta sen oli määrä tulla verkkoon myöhemmin tänä vuonna.

”Jos Venäjä hyökkää – se tarkoittaa tankkeja tai joukkoja ylittämässä Ukrainan rajaa – niin Nord Stream 2:ta ei enää ole. Teemme siitä lopun”, Biden sanoi tuolloin.1

Seymour Hershin lähde paljastaa Bidenin hallinnon likaisen pelin

Tunnettu amerikkalainen journalisti Seymour Hersh pudotti varsinaisen uutispommin 8.2.2023, kun se väitti, että Amerikka todellakin on Nord Stream -kaasuputkien tuhon takana. Hershin mukaan ”New York Times kutsui sitä ”mysteeriksi”, mutta Yhdysvallat toteutti salaisen merioperaation, joka pidettiin salassa – tähän asti”. Hershille tiedot oli vuotanut operaatiota läheltä seurannut luotettava lähde. Yhdysvallat käytti tässä salaisessa operaatiossa Floridassa sijaitsevaa Yhdysvaltain laivaston sukellus- ja pelastuskeskusta. Keskus on kouluttanut vuosikymmeniä korkeasti koulutettuja syvänmeren sukeltajia, jotka aikoinaan amerikkalaisten sotilasyksiköihin maailmanlaajuisesti määrättyinä pystyvät teknisellä sukellustaidolla tekemään hyvää, kuten C4-räjähteiden avulla satamien ja rantojen puhdistamiseen roskista ja räjähtämättömistä kohteista – sekä pahaa, kuten ulkomaisten öljynporauslautojen räjäyttämiseen, vedenalaisten voimalaitosten imuventtiilien likaamiseen, keskeisten laivakanavien lukkojen tuhoamiseen. Panama Keskus, jossa on Amerikan toiseksi suurin sisäuima-allas, oli täydellinen paikka rekrytoida parhaat ja hiljaisimmat sukelluskoulun valmistuneet, jotka onnistuivat viime kesänä tekemään sen, mitä heillä oli valtuutettu tekemään 260 jalkaa pinnan alla Itämerellä.

Panama Cityssä sijaitsevan keskuksen hardcore-sukelluskoulun valmistuneiden luottamiseen oli tärkeä byrokraattinen syy. Sukeltajat olivat yksinomaan merivoimista, eivätkä Amerikan erikoisjoukkojen komennon jäseniä, koska erikoisjoukkojen on ilmoitettava kongressille salaisista operaatioista ja niistä on tiedotettava etukäteen senaatin ja edustajainhuoneen johdolle – niin kutsutulle jengille nimeltä kahdeksan. Bidenin hallinto teki kaikkensa vuotojen välttämiseksi, koska suunnittelu sijoittui vuoden 2021 lopulle ja vuoden 2022 ensimmäisille kuukausille. Seymour Hershin mukaan Amerikalla oli selkeä talouspoliittinen syy tuhota Euroopan ja Venäjän välinen energiayhteistyö:

Amerikan poliittiset pelot olivat todellisia: Putinilla olisi nyt ylimääräinen ja kaivattu suuri tulonlähde, ja Saksa ja muu Länsi-Eurooppa joutuisivat riippuvaisiksi Venäjän toimittamasta edullisesta maakaasusta – samalla kun Euroopan riippuvuus Amerikasta vähenee. Itse asiassa juuri niin tapahtui. Monet saksalaiset näkivät Nord Stream 1:n osana entisen liittokansleri Willy Brandtin kuuluisan Ostpolitik-teorian vapauttamista, jonka avulla sodanjälkeinen Saksa voisi kunnostaa itsensä ja muut toisessa maailmansodassa tuhotut Euroopan valtiot muun muassa käyttämällä halpaa venäläistä kaasua vaurastuttamaan Länsi-Euroopan markkina- ja kauppataloutta.

Nord Stream 1 oli NATOn ja Washingtonin mielestä riittävän vaarallinen, mutta Nord Stream 2, jonka rakentaminen valmistui syyskuussa 2021, kaksinkertaistaisi Saksan sääntelijöiden hyväksynnän jälkeen Saksan saatavilla olevan halvan kaasun määrän Länsi-Euroopassa. Toinen putkisto tarjoaisi myös tarpeeksi kaasua yli 50 prosenttiin Saksan vuosikulutuksesta. Jännitteet kiihtyivät jatkuvasti Venäjän ja Naton välillä Bidenin hallinnon aggressiivisen ulkopolitiikan tukemana.2

Nord Stream 2:n vastustus leimahti Bidenin virkaanastujaisten aattona tammikuussa 2021, kun senaatin republikaanit Teksasin Ted Cruzin johdolla toivat toistuvasti esiin halvan venäläisen maakaasun poliittisen uhan Blinkenin vahvistuskuulemisessa ulkoministeriksi. Siihen mennessä yhtenäinen senaatti oli hyväksynyt menestyksekkäästi lain, joka, kuten Cruz kertoi Blinkenille, ”pysäytti [putkilinjan] raiteillaan”. Saksan hallitus, jota silloin johti Angela Merkel, painostaisi valtavia poliittisia ja taloudellisia paineita toisen putken saattamiseksi verkkoon.

Vastustaako Biden saksalaisia? Blinken sanoi kyllä, mutta lisäsi, ettei hän ollut keskustellut tulevan presidentin näkemysten yksityiskohdista. ”Tiedän hänen vahvan vakaumuksensa siitä, että tämä on huono idea, Nord Stream 2”, hän sanoi. ”Tiedän, että hän haluaisi meidän käyttävän kaikkia vakuuttavia välineitä, joita meillä on, vakuuttaaksemme ystävämme ja kumppanimme, myös Saksan, olemaan jatkamatta sitä.” Muutamaa kuukautta myöhemmin, kun toisen putkilinjan rakentaminen lähestyi valmistumista, Biden räpytti silmiään. Hallinto luopui Nord Stream AG:n vastaisista pakotteista toukokuussa, kun ulkoministeriön virkamies myönsi, että putkilinjan pysäyttäminen pakotteiden ja diplomatian avulla oli ”aina ollut pitkä haukku”. Kulissien takana hallinnon virkamiehet kuulemma kehottivat Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskiä, jota silloin uhkasi Venäjän hyökkäys, olemaan arvostelematta toimenpidettä.

Siitä oli välittömiä seurauksia. Cruzin johtamat senaatin republikaanit ilmoittivat kaikkien Bidenin ulkopoliittisten ehdokkaiden välittömästä saarrosta ja viivästyttävät vuosittaisen puolustuslain hyväksymistä kuukausia, syvälle syksyyn. Myöhemmin Politico kuvasi Bidenin käännettä toisella Venäjän putkilinjalla ”yhdeksi päätökseksi, joka on luultavasti enemmän kuin kaoottinen sotilaallinen vetäytyminen Afganistanista, joka on vaarantanut Bidenin asialistan”.

Biden pelkäsi, että vakavarainen hyvässä yhteistyössä Venäjän kanssa toimiva Saksa ei olisi halukas tukemaan Ukrainaa sen taistelussa Venäjää vastaan. Biden päätyi Seymour Hershin mukaan laatimaan suunnitelmaa Euroopan talouden heikentämiseksi, jotta se olisi riippuvainen Yhdysvalloista.

Joulukuussa 2021, kaksi kuukautta ennen kuin ensimmäiset venäläiset panssarit vyöryivät Ukrainaan, Jake Sullivan kutsui koolle työryhmän, joka koostui esikuntapäälliköistä, CIA:sta sekä valtiovarainministeriöstä – ja pyysi saada suosituksia siitä, kuinka vastata Putinin lähestyvään hyökkäykseen. Se olisi ensimmäinen sarjasta erittäin salaisia kokouksia, jotka järjestettäisiin suojatussa huoneessa vanhan johtokunnan toimistorakennuksen ylimmässä kerroksessa, Valkoisen talon vieressä, joka oli myös presidentin Foreign Intelligence Advisory Boardin (PFIAB) koti. Osallistujille kävi selväksi prosessista suoraan tuntevan lähteen mukaan se, että Sullivan aikoi laatia suunnitelman kahden Nord Stream -putkilinjan tuhoamiseksi.

Useiden seuraavien kokousten aikana osallistujat keskustelivat hyökkäyksen vaihtoehdoista. Laivasto ehdotti äskettäin käyttöön otettua sukellusvenettä hyökkäämään suoraan putkilinjaan. Ilmavoimat keskustelivat pommien pudotuksesta viivästetyillä räjähteillä, jotka voitaisiin laukaista etänä. CIA väitti, että mitä tahansa tehdäänkin, sen olisi oltava salaista. Kaikki mukana olleet ymmärsivät panokset. ”Tämä ei ole lasten juttuja”, lähde sanoi. Jos hyökkäys olisi jäljitettävissä Yhdysvaltoihin, ”Se on sotatoimi”.

CIA:ta johti tuolloin William Burns, lempeä entinen Venäjän-suurlähettiläs, joka oli toiminut apulaisulkoministerinä Obaman hallinnossa. Burns valtuutti nopeasti viraston työryhmän, jonka ad hoc -jäseniin kuului – sattumalta – joku, joka tunsi laivaston syvänmeren sukeltajien kyvyt Panama Cityssä. Seuraavien viikkojen aikana CIA:n työryhmän jäsenet alkoivat laatia suunnitelmaa peiteoperaatiolle, joka käyttäisi syvänmeren sukeltajia laukaisemaan räjähdyksen putkilinjaa pitkin.

Jotain tällaista oli tehty ennenkin. Vuonna 1971 amerikkalainen tiedusteluyhteisö sai tietää vielä paljastamattomista lähteistä, että Venäjän laivaston kaksi tärkeää yksikköä kommunikoivat Ohotskinmereen haudatun merenalaisen kaapelin kautta Venäjän Kaukoidän rannikolla. Kaapeli yhdisti alueellisen laivaston komennon mantereen päämajaan Vladivostokissa.

Jonnekin Washingtonin alueelle, syvän suojan alla koottiin käsin valittu ryhmä keskustiedustelupalvelun ja kansallisen turvallisuusviraston työntekijöistä, ja se laati suunnitelman käyttäen laivaston sukeltajia, muunneltuja sukellusveneitä ja syvän sukellusveneen pelastusajoneuvoa, joka onnistui venäläisen kaapelin löytämisessä monen yrityksen ja virheen jälkeen. Sukeltajat asettivat kaapeliin hienostuneen kuuntelulaitteen, joka sieppasi onnistuneesti Venäjän liikenteen ja tallensi sen nauhalle. Siitä työryhmä saikin hyvän idean. Vuoden 2022 alussa CIA:n työryhmä raportoi Sullivanin virastojen väliselle ryhmälle: ”Meillä on tapa räjäyttää putkistot.”

Mitä seuraavaksi tuli, oli hämmästyttävää. Helmikuun 7. päivänä, alle kolme viikkoa ennen näennäisesti väistämätöntä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Biden tapasi Valkoisen talon toimistossaan Saksan liittokansleri Olaf Scholzin, joka oli nyt tiukasti mukana amerikkalaisjoukkueessa. Seuraavassa lehdistötilaisuudessa Biden sanoi uhmakkaasti: ”Jos Venäjä hyökkää . . . Nord Stream 2:ta ei enää ole. Teemme siitä lopun.”

Kaksikymmentä päivää aiemmin alivaltiosihteeri Nuland oli toimittanut olennaisesti saman viestin ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa, mutta lehdistössä siitä oli vain vähän huomiota. ”Haluan olla sinulle tänään hyvin selvä”, hän sanoi vastauksena kysymykseen. ”Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, Nord Stream 2 loppuu tavalla tai toisella.”

Salainen työryhmä mietti kuumeisesti, miten sukeltajat pääsisivät asettamaan räjähteet kenenkään huomaamatta. Nato-maana Norja oli paras tukikohta salaisen operaation toteuttamiseen. Washingtonissa suunnittelijat tiesivät, että heidän oli mentävä Norjaan. ”He vihasivat venäläisiä, ja Norjan laivasto oli täynnä loistavia merimiehiä ja sukeltajia, joilla oli sukupolvien kokemus erittäin kannattavasta syvänmeren öljyn ja kaasun etsinnästä”, lähde sanoi. Heihin voitaisiin myös luottaa pitämään tehtävä salassa. (Norjalaisilla saattoi olla muitakin etuja. Nord Streamin tuhoaminen – jos amerikkalaiset saisivat sen onnistumaan – antaisi Norjalle mahdollisuuden myydä huomattavasti enemmän omaa maakaasuaan Eurooppaan.) Joskus maaliskuussa muutama ryhmän jäsen lensi Norjaan tapaamaan Norjan salaista palvelua ja laivastoa. Yksi keskeisistä kysymyksistä oli se, missä tarkalleen Itämerellä oli paras paikka sijoittaa räjähteet. Nord Stream 1 ja 2, joissa kummassakin oli kaksi putkisarjaa, erosivat suurelta osin hieman yli mailin päässä, kun ne kulkivat Greifswaldin satamaan Saksan kaukaisessa koillisosassa.

Norjan laivasto löysi nopeasti oikean paikan Itämeren matalissa vesissä muutaman kilometrin päässä Tanskan Bornholmin saarelta. Putkilinjat kulkivat yli mailin päässä toisistaan merenpohjaa pitkin, joka oli vain 260 jalkaa syvä. Se sopisi hyvin sukeltajille, jotka toimivat norjalaiselta Alta-luokan miinanmetsästäjältä sukeltaessaan tankeistaan virtaavan hapen, typen ja heliumin seoksella ja kasvinmuotoisilla C4-panoksilla neljässä putkilinjassa betonikannen suojaavalla putkilinjalla. Se olisi työlästä, aikaa vievää ja vaarallista työtä, mutta Bornholmin edustalla oli toinen etu: suuria vuorovesivirtoja ei ollut, mikä olisi vaikeuttanut sukellusta huomattavasti.

Tässä vaiheessa laivaston hämäräperäinen syväsukellusryhmä Panama Cityssä tuli jälleen peliin. ”Parhaat sukeltajat, joilla on syväsukelluksen pätevyys, ovat tiukka yhteisö, ja vain parhaat rekrytoidaan operaatioon ja käsketään olla valmiina kutsuttavaksi CIA:han Washingtoniin”, lähde sanoi. Norjalaisilla ja amerikkalaisilla oli paikka ja toimihenkilöt, mutta oli toinenkin huolenaihe: mikä tahansa epätavallinen vedenalainen toiminta Bornholmin edustalla saattaisi kiinnittää Ruotsin tai Tanskan laivaston huomion, joka saattoi ilmoittaa siitä.

Tanska oli myös yksi alkuperäisistä Naton allekirjoittajista, ja tiedusteluyhteisö tunnettiin erityisistä siteistään Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Ruotsi oli hakenut Naton jäsenyyttä ja osoittanut taitonsa hallita vedenalaisia ääni- ja magneettisensorijärjestelmiä, jotka onnistuivat jäljittämään venäläisiä sukellusveneitä, jotka välillä ilmaantuivat Ruotsin saariston syrjäisillä vesillä ja pakotettiin pintaan.

Norjalaisilla oli myös ratkaisu ratkaisevaan kysymykseen, milloin operaation pitäisi tapahtua. Joka kesäkuussa viimeisen 21 vuoden ajan Yhdysvaltain kuudes laivasto, jonka lippulaiva sijaitsee Gaetassa, Italiassa, Rooman eteläpuolella, on sponsoroinut suurta Naton harjoitusta Itämerellä, johon on osallistunut useita liittoutuneiden aluksia koko alueella. Nykyinen kesäkuussa järjestettävä harjoitus tunnettaisiin nimellä Baltic Operations 22 tai BALTOPS 22. Norjalaiset ehdottivat, että tämä olisi ihanteellinen suoja pommien istuttamiseen.

Amerikkalaiset tarjosivat yhden tärkeän elementin: he vakuuttivat kuudennen laivaston suunnittelijat lisäämään ohjelmaan tutkimus- ja kehitysharjoituksen. Laivaston julkistamana harjoitukseen osallistui kuudes laivasto yhteistyössä laivaston ”tutkimus- ja sodankäyntikeskusten” kanssa. Merellä tapahtuva tapahtuma pidettäisiin Bornholmin saaren rannikolla, ja siihen osallistuisivat Naton sukeltajaryhmät, jotka istuttavat miinoja, ja kilpailevat joukkueet käyttävät uusinta vedenalaista teknologiaa löytääkseen ja tuhotakseen niitä.

Se oli sekä hyödyllinen harjoitus että nerokas suoja. Panama Cityn pojat tekisivät asiansa ja C4-räjähteet olisivat paikallaan BALTOPS22:n loppuun mennessä 48 tunnin ajastimella. Kaikki amerikkalaiset ja norjalaiset olisivat silloin jo kaukana poissa ensimmäisestä räjähdyksestä. Ja sitten: Washingtonilla oli toinen ajatus. Pommeja sijoitettaisiin edelleen BALTOPSin aikana, mutta Valkoinen talo pelkäsi, että kahden päivän ikkuna niiden räjäyttämiseen olisi liian lähellä harjoituksen loppua, ja silloin saattaisi olla ilmeistä, että Amerikka olisi ollut mukana räjäytyksissä. Sen sijaan Valkoisella talolla oli uusi pyyntö: ”Voivatko kentällä olevat kaverit keksiä jonkin tavan räjäyttää putket myöhemmin käskystä?” Norjassa työskennelleet amerikkalaiset toimivat samalla dynamiikalla ja alkoivat työskennellä velvollisuudentuntoisesti uuden ongelman parissa – kuinka räjäyttää C4-räjähteet etänä Bidenin käskystä. Se oli paljon vaativampi tehtävä kuin Washingtonissa olevat ymmärsivät. Norjan tiimillä ei ollut mahdollisuutta tietää, milloin presidentti saattaisi painaa nappia. Olisiko se muutamassa viikossa, useassa kuukaudessa vai puolessa vuodessa tai kauemmin?

Putkilinjoihin kiinnitetty C4 räjähtäisi lentokoneen lyhyellä varoitusajalla pudottamalla kaikuluotainpoijulla, mutta menettelyyn käytettiin edistyneintä signaalinkäsittelytekniikkaa. Ongelmana oli, että kun viivästetyt ajastuslaitteet on kiinnitetty mihin tahansa neljästä putkilinjasta, ne voisivat vahingossa räjähtää valtameren taustamelujen monimutkaisen yhdistelmän kautta vilkkaasti liikennöidyllä Itämerellä – lähellä olevista ja kaukaisista laivoista, vedenalaisista porauksista, seismisistä tapahtumista, aalloista ja jopa meren olioista. Tämän välttämiseksi luotainpoiju, kun se on paikallaan, lähettäisi sarjan ainutlaatuisia matalataajuisia ääniä – aivan kuten huilun tai pianon lähettämät – jotka ajastuslaite tunnistaa ja ennalta asetettujen tuntien jälkeen viiveellä, laukaisee räjähteet. (Tarvitaan signaali, joka on riittävän vahva, jotta mikään muu signaali ei voisi vahingossa lähettää pulssia, joka räjäyttää räjähteet”, sanoi minulle tohtori Theodore Postol, MIT:n tieteen, teknologian ja kansallisen turvallisuuspolitiikan emeritusprofessori. Postol, joka on toiminut Pentagonin laivasto-operaatioiden päällikön tieteellisenä neuvonantajana, sanoi, että Bidenin viivyttelyn vuoksi ryhmän kohtaama ongelma Norjassa oli sattumanvarainen: ”Mitä pidempään räjähteet ovat vedessä, sitä suurempi on satunnaisen riskin signaali, joka laukaisi pommit.”)

Syyskuun 26. päivänä 2022 Norjan laivaston P8-valvontakone teki näennäisen rutiininomaisen lennon ja pudotti luotainpoijun. Signaali levisi veden alla, aluksi Nord Stream 2:een ja sitten Nord Stream 1:een. Muutamaa tuntia myöhemmin suuritehoiset C4-räjähteet räjähtivät ja kolme neljästä putkilinjasta poistettiin käytöstä. Muutaman minuutin sisällä suljetuissa putkistoissa jääneiden metaanikaasualtaiden voitiin nähdä leviävän veden pinnalle ja maailma sai tietää, että jotain peruuttamatonta oli tapahtunut.

Kaasuputkien räjähdettyä länsimediat pitivät huolta siitä, että Venäjää pidettiin potentiaalisena tekijänä. Victoria Nuland ja valtiosihteeri Blinken esittivät tyytyväisyyttään. Venäjän talousase oli kaadettu. Hyötyjänä oli tietenkin Yhdysvallat, vaikka sitä ei lausuttu ääneen.

1 https://www.dailymail.co.uk/news/article-11276965/Columbia-professor-says-widely-believed-Nord-Stream-pipeline-sabotage.html
2 https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream

Mari Kalanne

Samankaltaiset artikkelit