Eurovaaliehdokas 2024

Heli Tranberg 190

Olen 39-vuotias nainen Rovaniemeltä, yhden lapsen äiti ja tällä hetkellä teen työtä asiakaspalvelun
parissa. Olen opiskellut palvelualan liiketoiminnan johtamista ja kehittämistä ja valmistuin tradenomiksi (YAMK) viime vuonna, vuonna 2023. Lisäksi olen suorittanut mm. matkailualan restonomin tutkinnon (AMK) ja myynnin ammattitutkinnon. Vapaa-ajalla mielelläni mm. lenkkeilen, luen ja tapaan ystäviä. Luonto ja luonnossa liikkuminen on ollut minulle vuosikymmenet tärkeää, ja myös luontoarvot ja niiden säilyttäminen ovat tavoitelistallani. Osaltaan ainakin koko Suomen ja varsinkin Lapin matkailu nojaa täysin Suomen puhtaaseen luontoon. Ja myöskään näistä syistä en kannata Yhdysvaltain armeijan melusaasteen lisäämistä, tuulivoimamyllyjen kasvattamista tai ylikansallisille yrityksille pilkkahintaan Suomelta saatujen kaivosmineraalien luovuttamista.

Ihmisellä on lajisyntyinen tarve tulla hyväksytyksi ja kuulua porukkaan. Jos uusien näkökulmien esittäjille naureskellaan tai heitä kohdellaan outoina tai muuten saatetaan häpeään, moni uusi näkökulma ja hyväkin idea jää varmasti esittämättä! Moni pelkää valtavasti menettävänsä kasvonsa muiden silmissä. Tämän vuoksi ajattelen, että niin moni saattaa helposti mennä ns. median mielipiteen mukana, mitä pidetään helposti myös enemmistön mielipiteenä tai sitä ainakin aluksi pidetään enemmistön mielipiteenä, jolloin siitä ikään kuin ”tehdään” enemmistön mielipide. Niin moni kannattaa asioita, jotka ovat itse asiassa vahingollisia Suomelle, että tämän on oltava yksi syy tähän.

Erot EU:sta, NATO:sta, WEF:stä ja WHO:sta olisivat Suomelle tärkeitä, sillä Suomen pitää itse saada päättää omista asioistaan eikä niin, että muualta tulevat säännöt, joita sitten Suomessa totellaan ja Suomi myös maksaa tästä hyvästä, että ei saa itse enää päättää oman maansa asioista. Kaikki nämä jäsenyydet maksavat Suomelle liikaa, sillä tällä hetkellä Suomi tarvitsee itse jokaisen rahan, joka näihin yhteisöihin laitetaan. Sellaiset suhteet, jotka Suomi on solminut, mutta jotka eivät ole Suomen kannalta eivätkä kansalaisten perusoikeuksien kunnioittamisen, suojaamisen ja toteuttamisen kannalta edullisia, täytyy pystyä lopettamaan.

Tutusta ja turvasta luopuminen voi kuitenkin olla niin tuskallista, että vaikeiden tunteiden välttely saa pysymään vanhassa, vaikka itsekin ymmärtäisi, ettei se enää ole hyväksi. Suomen kansalaiset nykyään tinkivät jatkuvasti omasta elintasostaan, maksavat enemmän ruuasta, sähköstä ja liikkumisestaan kuin aikoihin samalla kun Suomen hallitus myös leikkaa monien toimeentulosta. Suomen terveydenhuoltoa ollaan paikka paikoin viemässä alas ja lakkauttamassa monia sairaaloita ja terveyskeskuksia ja näitä perustellaan mm. rahojen vähyydellä. Suomi kuitenkin on mukana erilaisissa projekteissa, joihin syydetään rahaa kuin viimeistä päivää, vaikka tärkeämpiäkin kohteita, kuten juuri oman maan kansalaisten hyvinvointi, olisi olemassa.

Lisäksi on käynyt ilmi, että Suomen asema oikeusvaltiona, perusoikeuksia sekä ihmisoikeuksia kunnioittavana maana, on vaarassa. Ihmisillä tulee olla mm. itsemääräämisoikeus omaan kehoon ja omaan omaisuuteensa, vapaus liikkua ja sanoa mielipiteensä, tehdä työtä ja käydä koulua. Näitä asioita on viime vuosina Suomessakin osalta rajoitettu tai koitettu rajoittaa, ja mielestäni välillä mielivaltaisesti, ilman järkevää syytä. Suomen perustuslain asema on siis vaarassa. Syynä tähän on myös yllä mainittujen tahojen asettamat omat säännöt. Perustuslain aseman valvominen ennakkoon perustuslakivaliokunnassa on siis riittämätön, jotta Suomen kansalaisten oikeusturva toteutuisi perustuslain vaatimalla tasolla. Suomi tarvitsee oman perustuslakituomioistuimen ja sen, että Suomessa todellakin taataan tuomioistuinten ja tuomarien puolueettomuus ja riippumattomuus. Tuomarit eivät saa ajaa omia etujaan eikä heillä saa olla sidonnaisuuksia asianosaisiin tai tuomioistuimissa käsiteltäviin asioihin. Miksi tätä asiaa ei nykyhallitus halua kirjata perustuslakiin?

Heli Tranberg

TikTok: https://www.tiktok.com/@helimerja
YouTube: https://www.youtube.com/@helitranberg
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100070807061959
Instagram: https://www.instagram.com/helitranberg

Samankaltaiset artikkelit