Olen 55-vuotias helsinkiläinen näyttelijä-ensihoitaja, jolla on pitkä ura sekä elokuvissa, että ambulansseissa. Olen ollut ammattinäyttelijä 34 vuotta. Koulutukseni on teatteritaiteen ylioppilas ja ensihoitaja-sairaanhoitaja ruotsinkielisestä ammattikorkeakoulusta Arcadasta.

Kiinnostuin politiikasta alun perin siksi, että olin kokenut työpaikkakiusaamista sekä vallan väärinkäyttöä terveydenhoitoalalla. Tämän kokemuksen jälkeen totesin, että ”näin tämä ei voi mennä” ja kun aloin puhua silloisessa puolueessani työpaikkakiusaamisesta, niin monet muutkin puolueeni jäsenet alkoivat kertoa omista kokemuksistaan. Tätä kautta perustin Helsingin Vasemmistoliiton kautta piirihallitukseen työpaikkakiusaamisen vastaisen työryhmän. Saimme yhden aloitteen läpi, vaikka puolueen sisällä puoluekokouksessa 2016 vastustus oli yllättävän suurta tälle tuhoavalle ilmiölle. Emme luovuttaneet ja ryhmämme kokoontui säännöllisesti ja vieraanamme oli mm Hilkka Ahde, joka antoi kasvot työpaikkakiusaamiselle.

Teimme ryhmässä useita muutosehdotuksia lainsäädäntöön liittyen työpaikkakiusaamiseen. Asiaa esimerkiksi auttaisi, että kyseessä ei olisi asianomistajarikos, sillä kiusattu menee usein niin huonoon kuntoon, että voimat eivät riitä rikosilmoituksen tekemiselle. Voi mennä vuosia, että henkilö ymmärtää olevansa työpaikkakiusattu. Suomi johtaa Euroopan työpaikkakiusaamisen tilastoja.

Liityin vasemmistoliittoon vuonna 2014 ja aktiivijäseneksi ryhdyin vuonna 2015. Olin Helsingin piirihallituksessa neljä vuotta ja työvaliokunnan jäsenenä kolme vuotta. Työpaikkakiusaamisen vastainen ryhmäni tuli viralliseksi ryhmäksi ja muutti nimeään Turvallisen tilan ryhmäksi. Erosin puolueesta 2021, sillä koin kiusaamista itse. En jaksanut olla kiusattu viiden vuoden jälkeen.

Minut valittiin varavaltuutetuksi kunnallisvaaleissa 2017. Tein tämän valtuustokauden aikana kahdeksan aloitetta. Suurin osa aloitteistani koski mielenterveyden ja psykiatrian palveluita. Pelastuslautakunnassa olin neljä vuotta ja sain mm. Helsingin pelastuslaitokselle 0,5 milj. euron lisärahoituksen. Puolustin työntekijöitä ja yksi aloitteistani koski sitä, että pelastuslautakunnan kokouksissa pitäisi aina olla mukana yksi Stadin brankkari. Tämä aloitteeni ei mennyt läpi mutta aiheutti valtuustossa pitkän keskustelun. Olen tästä erittäin ylpeä, varsinkin kun asia huomioitiin lehdistön taholta.

HOK-Elannon vaalissa äänimääräni oli hyvin runsas ja pääsin HOK-Elannon edustajistoon reippaasti yli 500 äänellä, jollaisia määriä usein ainoastaan kansanedustajat saavat. Siellä olen vastustanut jatkuvia luottamushenkilöiden palkkioiden korotuksia. Sitä ennen olin mukana eduskuntavaaleissa 2019 saaden noin tuhat ääntä. Kuntavaaleissa 2021 tipahdin varavaltuutetun paikalta pois ja luottamustehtäväkseni sain poliisien neuvottelukunnan jäsenyyden. Olen tähän mennessä tehnyt siellä kolme aloitetta, liittyen mm. henkisen väkivallan laadukkaampaaseen tutkintaan.

Siviilielämässäni elän yhdessä rescue-koirani Nadjan kanssa ja hoidan mm. Alzheimerin tautia sairastavaa äitiäni, yleensä noin viikon kerrallaan. Olen kirjoittanut näyttelemiseni ohessa viihdeohjelmia. Aurinkoteatterin perustajajäsenenä kirjoitan omat tekstini.

Olen ollut Helsingin seudun mielenterveysyhdistyksen hallituksessa neljä vuotta, doulana (synnytystukihenkilönä) useita vuosia ja perustin myös lemmikin menettäneiden sururyhmän. Olen ollut hoitotason ensihoitajana maakunnissa pohjois-Pohjanmaalla, Lohjalla, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Turvapuhelinpäivystäjänä olin Lohjalla. Psykiatrian osastoille, selviämishoitoasemalle, vieroitushoito-osastolle, poliisivankilaan, keuhko- ja sydänosastoille jne. olen tehnyt paljon keikkatyötä, molemmilla kotimaisilla kielillä.

Olen perustajajäsen Perheiden parhaaksi ry:ssä, jonka tavoitteena on vieraannuttamisen kriminalisointi – jos toinen vanhemmista ei pidä kiinni sovituista tapaamisista, tulisi siitä saada kunnon sanktiot. Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa lapselle, toiselle vanhemmista, isovanhemmille, sukulaisille ja serkuille. Lapsilla on oikeus kumpaakin vanhempaan ja sukulaisiin. Jos tämä ei toteudu, lapset syrjäytyvät ja alkavat oireilla psyykkisesti. Moni huostaanotettu lapsi on tehnyt itsemurhan. Huostaanotetuista lapsista vain noin 3% palautuu kotiin. Rahat täytyisi laittaa perheiden tukemiseen eikä vieraannuttamiseen. Sosiaalityöntekijöiden työtavat ovat vanhentuneet ja ne täytyy uusia. Syypäitä tähän ovat poliitikot ja virkamiehet ja sama pätee vanhusten kotihoitoon. Kummassakin tehdään miljardibisnestä lapsilla ja vanhuksilla. Hyvä veli ja sisko -verkostot täytyy laittaa kuriin, myös taidekentällä

Ulosottojärjestelmämme on retuperällä. Keikkalaisilla ei ole suojaosuutta, eli jos tienaat kuukaudessa 150 euroa, maksat silti 30 % ulosottoon.

Malmin lentokentälle ei saa rakentaa asuntoja. Osa ihmistä luulee, että niistä tulisi ratkaisu asunnottomuuteen, mutta tosiasiassa asunnoista tulisi kalliita luksusasuntoja. Malmin lentokenttä on täynnä harvinaislaatuista eläimistöä ja lentokentän säilyminen tukisi luonnon omaa monimuotoisuutta.

Helsinkiin tarvitaan elämäntilannekriiseissä (esimerkiksi läheisten kuolema) ympäri vuorokauden toimiva yksikkö, jossa psykososiaalinen tuki auttaisi yksilöä siinä, ettei putoa pois tavallisesta elämästä ja pääsee heti apujen ja tukien piiriin. Yksikössä voisi olla moniammatillinen työryhmä (lääkäri, psykiatri, hoitohenkilökuntaa ja sosiaalityöntekijä). Näin turvattaisiin yksilön ote elämään takaisin kiinni nopeammin. Yksikössä voisi olla myös vertaistukihenkilöiden keskustelumahdollisuus, joka on todettu tehokkaimmiksi hoitomuodoksi, sekä perhehuone (esimerkiksi itsemurhan tehneen omaisille), sekä lemmikkihuoneita.

Yksinäisyys on suurin globaali terveysriski. Olen suunnittelemassa Tampereen mallin mukaan Helsinkiin yksinäisille kohtaamispaikkaa, jossa voisi esimerkiksi tehdä ruokaa, ulkoilla, keskustella, käydä teatterissa ja elokuvissa. Tampereelta saadut tulokset ovat erittäin myönteisiä.

Kannatan filosofian opetusta jo varhaislapsuudessa Berliinissä kehitetyn papillon –ohjelman mukaan vahvistamaan myötätuntoa ja empatiaa. Viimeistään filosofiaa kannattaisi opettaa lukiossa.

Haluan kansanäänestyksen EU-erosta ja Natosta. Kansa mukaan enemmän päätöksien tekoon, sillä kansanedustajat eivät ole kansansa palveltavana vaan kansanedustajat palvelevat kansaa.

Outi Alanen

Some:
https://www.outialanen.fi/
https://www.facebook.com/enkeliRosa
https://twitter.com/OutiMia
https://www.instagram.com/alanenouti/

Samankaltaiset artikkelit