Olen Arja Turklin 65 vuotias eläkeläinen Kouvolasta. Syntynyt olen Kuusankoskella, tarkemmin Voikkaalla, joka kuuluu nykyään Kouvolaan. Minulla on 3 poikaa, joista nuorimmainen on jo 13 vuotta ihmetellyt maailman menoa pilven reunalta, rakkaana enkeli-poikana.

Tällä hetkellä olen sinkku ja asustelen kahdestaan 14 v kissaneidin kanssa. Olen ehdolla eduskuntavaaleissa Vapauden liiton Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Peruskoulutukseltani olen merkonomi. Tutkintoni lisäksi olen suorittanut työn ohessa erilaisia niin talousalan kuin henkilöstöalan kursseja ja koulutuksia.

Pitkän työurani, 38 vuotta, olen tehnyt Puolustusvoimissa erilaisissa taloushallinnon tehtävissä neljässä eri joukko-osastossa. Vuonna 1980 menin Uttiin, sieltä 1996 Tikkakoskelle ja vielä 2013 Tampereelle, josta jäin eläkkeelle 2018. Eläkkeelle jäätyäni palasin takaisin kotiseudulleni.

Töissä ollessani ja lapsiperhettä pyörittäessäni en juurikaan seurannut aktiivisesti politiikkaa. Vuonna 2016 koin henkisen heräämisen ja sen kylkiäisenä aloin kiinnostua myös yhteiskunnallisista asioista. Nyt eläkkeellä ollessani minulla on ollut aikaa syventyä, havannoida ja etsiä tietoa monesta eri lähteestä. Nyt noin kolme vuotta ihmeteltyäni Suomen päättäjien tekemiä ratkaisuja, lakeja ja määräyksiä, minulle on syntynyt varmuus, että näin ei voi jatkua. Muutos on saatava aikaan. Alla muutamia tärkeitä mietteitä, mihin suuntaan Suomea pitäisi johtaa:

Perustuslain kunnioittaminen
Perustuslakimme, joka on luotu juuri meidän kansalaisten turvaksi ja suojaksi, siitä ei pidä tingiä. Sitä ei saa rikkoa, sitä ei saa olla ottamatta huomioon. Se menee kaikkien muiden lakien ja määräysten yläpuolelle. Se menee myös EU:n lakien yläpuolelle.

Meillä on perustuslakivaliokunta, jossa istuvat ne samat edustajat, jotka myös tekevät päätökset. Mieletöntä. On aika saada myös Suomeen puolueeton, kaikista sidonnaisuuksista vapaa perustuslakituomioistuin.

Suomen itsenäisyyden palauttaminen
Toinen tärkeä tehtävä on Suomen itsenäisyyden palauttaminen. Eu:sta on tullut kallis rasite. Se ei ole enää sitä, miksi se luotiin. Nyt se määrää hyvin pitkälti, mitä Suomen pitää tehdä ja mihin suuntaan Suomea pitää viedä. Olemme nettomaksajia ja kaikenlaiset elpymispaketit ymv. vievät suomalaisten veroeurot muille maille. Maalaisjärjen vastaiset päätökset kuten, että turve ei ole uusiutuva luonnonvara, on aiheuttanut maamme turveyrittäjille kylmää kyytiä. On myös tullut ilmi, miten korruptio, lahjonta ja hyväveliverkostot pesivät EU:ssa ja vaikuttavat päätöksiin.

Ei ole tarkoitus eristää Suomea vaan luoda hyvät suhteet maailmaan, mutta päättää itse, miten rahamme käytämme. Tarvitsemme verorahamme oman maan hyvinvoinnin lisäämiseen.

Parasta olisi ottaa myös Suomen markka käyttöön ja sitoa sen arvo johonkin kiinteään, esim. kultaan ja hopeaan. Euron arvoa ei ole sidottu mihinkään. Se on vain painettua paperia.

Puolueettomuus ja liittoutumattomuus
Mielestäni paras turvallisuutemme tae on puolueettomuus ja liittoutumattomuus. Mihin on jäänyt diplomatia ja rauhan rakentaminen. Suomi on ollut arvostettu rauhan rakentaja maailmassa ja suomalaisia sotilaita on arvostettu rauhanturvaamistehtävissä. Itse luotan Suomen armeijaan. Olenhan ollut siellä 38 vuotta. Meillä on ollut hyvät suhteet myös naapuriimme Venäjään jo lähes 80 vuotta. Meillä on pitkä maaraja ja sijainnillemme emme voi mitään. Nyt olemme antamassa määräysvallan myös maamme puolustuksesta Naton käsiin. Jos liittyminen Natoon toteutuu, Suomen pojat joutuvat käymään Naton sotia eli käytännössä USA:n. Historia on näyttänyt, että niitä on paljon. Nyt meidät on myös sotkettu kahden suurvallan sotaan avustamalla Ukrainaa aseilla. Tässäkin meidän suoja olisi ollut pysyä puolueettomana ja antaa humanitaarista apua. Naton tuominen Suomen itärajalle on todella vaarallista. Venäjä reagoi varmasti ja luulen, että apuja ei tule ja vaarana on, että Suomen pojat joutuvat USA:n haluamaan sotaan Venäjää vastaan Suomen maaperällä. Siksi EI Natolle. Me olemme rauhaa rakastava kansa.

Muita tärkeitä asioita
Valitettavasti Suomi hyvinvointiyhteiskuntana on murenemassa. Meillä on menossa monta kriisiä, jotka vaativat huomiota ja toimenpiteitä.

  • Suomen velkataakka

Tällä hetkellä Suomella on velkaa n 144 miljardia. Korkokulut on merkitty vuoden 2023 budjettiin – 1,5 miljardia. Se tuskin riittää. Korot ovat nousussa edelleen. Korkojen nousu rasittaa myös asuntovelallisia.

  • Energian ja ruuan hinta

Energian hinta on noussut ennätyskorkealle, joka koettelee lähinnä sähkölämmityksen varassa olevia omakotiasujia. Pienillä eläkkeellä olevat vanhukset värjöttelevät kylmissä taloissa ja talot menevät piloille. Onneksi valtio on tullut joillakin sähkötuilla ihmisten avuksi. Mutta miksi sähkölaitokset takovat ennätysvoittoja? Jokin ei täsmää. Myös bensan ja dieselin hinta on noussut ennätyslukemiin. Se rokottaa eniten niitä, jotka joutuvat pakosta käyttämään autoa työmatkaan ja tietysti kuljetusyrittäjiä.

Ruuan hinta nousee koko ajan. Nousu alkoi jo ennen Ukrainan sotaa. Tässäkin on mielenkiintoista se, että tuottajat eivät saa noususta juuri mitään vaan se menee kaupalle. Suuret kauppaketjut lähinnä K ja S takovat kovaa tulosta. Muutosehdotus: Polttoaineiden hinnassa on n puolet veroja. Verojen määrää voisi laskea. Energian ja ruuan arvonlisäveron voisi poistaa kokonaan.

  • Sotekriisi

Uudet hyvinvointialueet aloittivat toimintansa 1.1.2023 jo pahasti velkaantuneena. Jo tänä vuonna nämä alueet joutuvat sopeuttamaan toimintaansa säästöihin sopivaksi. Terveydenhoito kärsii myös todella suuresta henkilöstövajeesta. Hoitajista on pula, lääkäreistä on pula. Osa hoitajista siirtyi muualle tartuntatautilain 48a-pykälän vuoksi. Ihmiset eivät pääse lääkäriin, hoito-ja leikkausjonot ovat pitkiä. Päivystykset ovat täysi, kun ihmisten on mentävä sinne, kun eivät saa lääkäriaikaa.

Lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt hälyttävästi ja samalla resurssit saada hoitoa ovat vähentyneet. Mielenterveyspalvelut eivät riitä. Työnnetään resepti kouraan ja yritä pärjätä. Ei se näin saa olla vaan on saatava keskusteluapua ym. tukea niin kauan kuin lapsi tai nuori tarvitsee. Samoin on myös päihde- ja huumeongelmaisilla täytyy olla apua saatavissa, muuten meillä on monta hukattua ihmistä ja yhteiskunnan välilliset kustannukset ovat suuremmat kuin ajoissa annettu apu.

Nykysuuntaus on, että ikäihmiset hoidetaan kotona ja erilaisten vanhuksille tarkoitettujen laitosten ja tukiasuntojen määrää on rajusti vähennetty. Nyt kuitenkin yhtälö ei toimi, koska kotihoidon resurssit eivät riitä alkuunkaan. Jos hoitaja käy kolme kertaa 15 min sinua katsomassa, ei se ole hoitamista. Suurimman osan ajasta vanhukset ovat yksinään. Moni tuntee turvattomuutta ja on peloissaan. Eli resurssit on saatava kuntoon tavalla tai toisella ja jopa vuorokautinen hoito on oltava mahdollista.

  • Koululaitos

Peruskoulu on kriisissä. Oppimistulokset tippuvat koko ajan. Nyt on keskitytty rakentamaan mahdollisimman suuria kouluyksikköjä. Joissakin kouluissa on jopa jätetty väliseinät pois korvaten ne verholla tai useampi vuosiluokka opiskelee samassa tilassa. Jo näin maalaisjärjellä ajatellen se ei voi toimia. Se on rauhaton, meluisa tila. Meillä on myös erityisherkkiä oppilaita, joilla pitää olla jopa kuulosuojaimet päässä.

Nyt on palattava hiukan takaisin päin. Pienet luokkakoot, omat luokat, omat opettajat. Pienemmät kouluyksiköt. Oma keittiö ja keittäjät, jotka tekevät hyvää, ravitsevaa ruokaa lähialueiden ruoka- aineista. Tukiopetus ja muu tuki on oltava tarjolla, jos lapsi/nuori sitä tarvii. Ehkä ns tarkkailuluokat takaisin. Myös eri ideologian värittämät silmälasit pois. Opetuksen täytyy olla tutkittuun tietoon, tieteeseen ja historiaan perustuvaa.

  • Trans-laki

Hyväksytystä uudesta translaista on poistettava mahdollisuus vain oman ilmoituksen perusteella vaihtaa sukupuoltaan vuoden välein. Tulee aiheuttamaan erilaisia väärinkäytöksiä. Tuo kohta on mietittävä uudelleen.

Tuli pitkä itseäni ja ajatuksiani esittelevä kirjoitus. Paljon pitää muuttua, että suomineidon tilanne paranee ja Suomesta tulee jälleen hyvinvointiyhteiskunta ja suomalaisista oikeasti se onnellinen kansa.

Paljon asioita jäi vielä käsittelemättä kuten elinvoimainen maaseutu ja Suomen huoltovarmuus kestävälle tasolle ja omavaraisuusaste ylös. Ja se suuri kokonaisuus ”vihreä siirtymä”, jonka varjolla ja vieläpä väärällä tiedolla meitä kansalaisia paapotaan ja kurjistetaan. Iso ongelma on, ei hiilidioksidipäästöt, vaan maailmanlaajuinen roskaaminen ja merien, maan ja ilman saastuttaminen. Tämän ongelman ratkaisu löytyy kuitenkin noiden suurimpien saastuttajien Kiinan, USAn ja Intian suunnan muutoksesta.

Siksi olen tässä nyt tänään. Pyrkimässä eduskuntaan tekemään muutosta. Yksin ei vielä paljoa pysty, mutta jos meitä suomalaisten puolia pitäviä, suunnan muutosta haluavia saadaan riittävästi, voi suunta muuttua parempaan.

Arja Turklin

Samankaltaiset artikkelit